Alternatív Orvos

Alternatív Orvos

Szakértők az
Orvoslás területén

Alvásszakértő, Egészségfejlesztő

Dr. Szabó Krisztina

Tudta, hogy az alvászavar nem csak a nappali teljesítőképességét rontja, de számos krónikus megbetegedéssel is összefügghet? Lépjen időben!

Rólam

Szakterületek

Egészségfejlesztőként több mint egy évtizeden át igyekeztem segíteni az embereknek az életmódjukban fellelhető rizikótényezők csökkentése és a krónikus betegségek kialakulásának elkerülése érdekében. Az alvás ideje alatt jelentkező légzészavarok témakörében szereztem summa cum laude tudományos doktori fokozatot.

Az alvászavarok többféle formában jelentkezhetnek. Vannak, akik az elalvási zavarban szenvednek, és az elalvás nehezített. Az átalvás zavara esetén gyakoriak az ébredések, amik minimum 1 percig tartanak és töredezetté teszik az éjszakai alvás folyamatát. Fentiek mellett beszélhetünk még korai ébredésről, ami a hajnali órákban következik be, és lerövidíti az alvásidőt. Előfordulat az is, hogy a fenti mindhárom alvászavar forma egyetlen személynél megjelenik. A fenti alvászavarokat, az alvásfolyamat makrozavarainak hívjuk.

Az alvás folyamatát megzavarhatják még mikorébredések is, melyek 1 percnél, de néha 15 másodpercnél is rövidebbek. Ilyen esetekben gyakran csak a nappali tünetek, mint a fokozott aluszékonyság és fáradékonyság hívják fel a figyelmet az alvászavar fennállására.

Amennyiben az alvászavar tartósan fennáll, úgy az napközbeni aluszékonyság szindrómához és kóros kimerültséghez vezet. Ilyen állapotban a közúti és munkahelyi balesetek esélye jelentősen emelkedik. A krónikus alvázavar negatívan befolyásolja a nappali fizikai és szellemi teljesítőképességet, és az emberi kapcsolatainkra is kedvezőtlen hatása lehet. A kínzó nappali alváskésztetés a memória és a figyelem gyengeségéhez, gyengült koncentrációhoz és ingerlékenységhez vezethet. Gyakran társul deprimált, letargikus hangulattal és depressziós tünetekkel.

A szervezet egészséges alvás-ébrenlét ciklusának tartós rendezetlensége, jelentősen befolyásolja a nappali teljesítőképességünket, és számos krónikus megbetegedéssel komoly összefüggést mutat.

Az elégtelen alvással küzdők száma igen magas, és világszerte emelkedő tendenciát mutat. Napjainkra jellemző teljesítménycentrikus és rohanó életforma szintén emeli az az elégtelen alvás előfordulási gyakoriságát.

Az insomnia (alváselégtelenség) tünete gyakran előfordulat más pszichés, szervi vagy egyéb alvásbetegségek részeként is, mely miatt kiemelten fontos ennek elkülönítése és időben történő felismerése.

Az alvászavarok és azok következménye komoly népegészségügyi jelentőségű terület tehát, mely nagyon sok ember érint. Az alvászavarokra fókuszáló tanácsadás során az alvászavar formájának azonosítása, a megszűntetésének lehetőségeire vonatkozó információk átadása és az alvászavar és krónikus betegségek összefüggéseinek és egyes rizikótényezők felmérése történik.

Egészségfejlesztés

Az egészségfejlesztés egy átfogó folyamat, amelynek célja az emberek egészségi állapotának javítása és az egészséges életmód előmozdítása.

Alvászavarok

Az alvászavarok olyan állapotok, amelyek negatívan befolyásolják az alvás minőségét, időtartamát, és rendszerességét.

Csapatunk

További Szakértőink

  • Összes
  • Pszichológus, Mentálhigiénikus
  • Orvos
  • Természetgyógyász
  • Életvezetés, Spiritualitás
Dr. Bálint Anita​

Több, 20 éves tapasztalatom van gyakorló orvosként. Szakmai kompetenciám folyamatosan fejlesztem képzésekkel, konferenciákon való részvétellel. Alternatív Orvos Szakértők az Orvoslás…

Rayan Anikó

Kineziológia, Családállítás, Magzatkori oldás, Spirituális VálaszTechnika, Access Consciousness® (felismered a választásaidat, hogy onnantól tudatosabban élj), Theta Healing® (relaxált – theta…

Takács Lívia

Szülésznő diplomát szereztem 2002 ben Ukrajnában.2002-2023 márciusáig szülésznőként dolgoztam kisebb nagyobb megszakításokkal.Ezzel együtt párhuzamosan spirituális munkában is tevékenykedtem.Ez év márciusától…